Okus. Življenje. Vitalnost.

Ave floater

Ajdova kaša

PODROBNI OPIS

Ajdova kaša je specialiteta slovenske narodne kuhinje, posebno mesto in zgodovino pa ima v Prekmurju, kjer ji v narečju pravimo tudi »hajdina«.
Ima izjemno harmonično aminokislinsko sestavo beljakovin, ki je za telo primernejša od sestave beljakovin v mesu, mleku ali soji, zato je pomembna v prehrani ljudi, ki ne jedo mesa.
Poznana je kot rastlina, ki izboljšuje krvni obtok in pomaga uničevati rakave celice. Zmanjšuje tveganja za previsok holesterol ter visok krvni pritisk, nekatere raziskave pa so celo dokazale, da je organizem ljudi, ki redno uživajo ajdo, obogaten z zdravim holesterolom, krvni obtok je hitrejši in pritisk nižji. Hkrati deluje protivnetno in zaščitno pred boleznimi srca ter izboljšuje delovanje jeter.
Hkrati pa za ajdo velja, da je za prebavila kot sirkova krtača, boljša od vsakega probiotičnega pripravka. Vsebovani škrob je v obliki, ki se ne razgradi v prvem delu prebavnega trakta, kar pomeni, da ne pride takoj veliko sladkorja v krvni obtok.

SESTAVA

Ajdova kaša vsebuje okoli 18 % beljakovin visoke biološke vrednosti, škroba je okoli 70 %.
Bogata je z minerali, saj vsebuje kalij, fosfor, magnezij in železo, vitamine …
Omeniti je treba vsebnost flavonoidov (rutozid, kvercitrin, hiperozid), ki delujejo kot naravni antioksidanti, torej na nek način preprečujejo poškodbe celic in tudi popravljajo poškodovane celice, tako zmanjšujejo tveganje pojava rakavih bolezni.

PRIPOROČILO PRED UŽIVANJEM

To izjemno zdravo, okusno in večnamensko živilo ne vsebuje glutena, zato jo primerno za brezglutensko dieto obolelih za celiakijo.
Ajdovo kašo pred kuhanjem ali peko najprej operemo in odcedimo. Z nje pripravljamo juhe, glavne jedi, priloge, solate in tudi sladice.

NAKUP IN SHRANJEVANJE

Panvitina ajdova kaša vam je na voljo v trgovskih sistemih. Po odprtju kašo hranimo v suhem in temnem prostoru.

PAKIRANJE

Ajdova kaša je pakirana v kartonskem tulcu ali vrečki po 710 gramov.

LETNI ČASI

Na voljo vse leto.

Letni časi

Na voljo vse leto.