Okus. Življenje. Vitalnost.

Ave floater

Mak

PODROBNI OPIS

Na mak se velikokrat pozablja, ko je govora o tradicionalnih slovenskih kulturah. Pa je vendar globoko usidran v slovensko, predvsem pa prekmursko kulinariko. Le kaj bi brez makove potice in prekmurske gibanice. Kupci lahko Panvitin mak kupijo v celem zrnju in ne vnaprej mletega. Mletje namreč lahko povsem pokvari kakovost maka, saj ima mak relativno veliko maščob, od tega zajeten delež nenasičenih, ki pa so hitro pokvarljive. In mletje to občutljivost samo še povečuje.

SESTAVA

Relativno neznano dejstvo je, da mak spada med oljnice, saj seme vsebuje od 40 do 60 % maščob, pri čemer je najpomembnejša sestava teh maščob, ki pa je naravnost odlična, saj več kot polovico teh maščob predstavljajo dvakrat nenasičene maščobne kisline (linolna in linolenska kislina).

Vsebuje še okoli 18 % beljakovin in kar nekaj vitaminov (maščobotopnih) ter mikro- in makromineralov.

PRIPOROČILO PRED UŽIVANJEM

Da se izognemu žarkemu maku in da ohranimo popoln okus, mak zmeljemo tik pred uporabo ali pa sploh ne. V kulinariki je široko uporaben – od praznične prekmurske gibanice z značilnimi plastmi maka, do makovih rezancev za hitro kosilo.

NAKUP IN SHRANJEVANJE

Panvitin mak vam je na voljo v trgovskih sistemih. Po odprtju ga hranimo v suhem in temnem prostoru.

PAKIRANJE

Mak je pakiran v kartonskem tulcu po 500 gramov ali v vrečki po 170 g ali 500 g.

LETNI ČASI

Na voljo vse leto.

Letni časi

Na voljo vse leto.