PODROBNI OPIS
Paprika je s portugalskimi pomorščaki v 15 stoletju pripotovala v Evropo in se dokaj hitro razširila po celem svetu. V Sloveniji jo pridelujemo predvsem za svežo uporabo.
V Panviti pridelujemo temno zeleno papriko in belo papriko, obe tipa »babure«, ki navdušujeta naše kupce s svojim intenzivnim vonjem, blago aromo in čvrstim mesom.
Papriko pobiramo v tehnološki zrelosti, ko tudi fiziološko dozori in dobi poln okus.
SESTAVA
Poznana je predvsem po veliki vsebnosti vitamina C, kajti že s polovico paprike zadostimo celodnevne potrebe organizma po tem vitaminu. Za enak učinek bi potrebovali kar dve pomaranči.
Visoka je tudi vsebnost beta karotena, ki je močan antioksidant ter kalija in magnezija, ki spodbuja delovanje prebavnih organov in cirkulacijo.
PRIPOROČILO PRED UŽIVANJEM
V kulinariki se posebej dobro ujema z ostalimi plodovkami, čebulo, česnom in nepogrešljivim olivnim ali bučnim oljem.
TEMPERATURNI REŽIM
Shranjujemo jo lahko v vlažnem prostoru pri temperaturi 8°C.
LETNI ČASI
julij, avgust, september, oktober
Letni časi
julij, avgust, september, oktober