Okus. Življenje. Vitalnost.

Ave floater

Sladka koruza

PODROBNI OPIS

Navadna koruza, vsem dobro poznana poljščina, je ena najstarejših kultur na Zemlji, medtem ko je sladka koruza veliko mlajša, stara je le kakšnih 200 let. Od navadne se razlikuje po tem, da zrno vsebuje več vode, kar ima za posledico močno nagubano dozorelo zrno in seveda večjo vsebnost sladkorja.

Sama rastlina uspeva na rodovitnih vendar ne pregnojenih, dobro odcednih tleh, potrebuje dosti toplote, zraste do 1,75 m in oblikuje enega do dva storža. V tehnološki zrelosti so storži veliki do 30 cm in tehtajo približno 300 g. Zrna so lahko bela ali rumena.

SESTAVA

V rumenih sladkih zrnih je do 10 % sladkorja, veliko karotena ter nadpovprečna vsebnost vitamina B1. Ta skupaj z manganom, ki ga je prav tako veliko, deluje kot naravno pomirjevalo in povečuje sposobnost koncentracije. Pri težavah s sečili nam lahko pomagajo posušeni mladi koruzni laski.

PRIPOROČILO PRED UŽIVANJEM

Potrgane koruzne storže je priporočljivo porabiti čim prej, kajti sladkor se pretvarja v škrob in koruza izgublja svoj sladkast okus.

Mlade nerazvite storže lahko vložimo v slanico in jih uporabimo kot prilogo, storže v mlečni zrelosti pa lahko kuhamo ali pečemo cele ali pa uporabimo samo porezana zrna. Izjemna je tudi v pripravi na žaru z drugimi vrstami zelenjave.

TEMPERATURNI REŽIM

Optimalna temperatura shranjevanja je 1°C.

LETNI ČASI

junij, avgust

Letni časi

junij, avgust, september