Okus. Življenje. Vitalnost.

Šparglji

PODROBNI OPIS

Šparglje so Kitajci gojili že pred več kot 5.000 leti, v Evropo so ga preko Egipta in Grčije prinesli Rimljani. Velja za posebej žlahtno zelenjavo, tudi zaradi svoje cene.

V Sloveniji je proizvodnja šparglja primerjalno majhnega obsega, kar ga pa je, je izjemne kakovosti in harmoničnega okusa.

V Skupini Panvita smo prvi nasad uredili v letu 2007, tudi tukaj smo bili posebej pozorni na izbiro lokacije, saj smo nasad dali na najlažjo zemljo, ki jo na vseh površinah premoremo in na kateri špargelj še posebej dobro uspeva.

SESTAVA

Špargelj poleg mnogih vitaminov (vitamini iz skupine B, še posebej folna kislina – B9, vitamin C, v sledovih tudi vitamina E in K) vsebuje predvsem mikro in makro minerale, od katerih je potrebno izpostaviti cink ter magnezij, kalij in železo. Zaradi vsebnosti klorofilov ima zelen špargelj nekoliko več vitaminov od belega, posebej bogati z vitalnimi snovmi pa so vršički poganjkov.

Špargelj je beljakovinsko relativno bogata zelenjava ob tem, da je izrazito nizkokalorična (do 80kJ/19KCal na 100g), saj vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov in maščob, je pa izjemno bogat na vlakninah, poleg glukozidov, flavonov in saponinov vsebuje tudi aminokislino asparagin, po kateri je dobil ime (Asparagus). Asparagin ugodno vpliva na delovanje ledvic, se pravi pospešuje odvajanje vode, kar je ugodno iz različnih vidikov

PRIPOROČILO PRED UŽIVANJEM

Za pripravo špargljev obstaja ogromno receptov, pri vseh receptih velja enako, ne »ubijajmo« žlahtnih surovin s temperaturo«, visoki temperaturi (kuhanje, blanširanje, …) jih izpostavimo le kratek čas.
Tik pred pripravo šparglje operemo pod blagim curkom hladne vode in jih s posebnim nožem olupimo le na peti.

NAKUP IN SHRANJEVANJE

Največje kulinarične užitke dajejo sveži šparglji, ki jih kupujemo dnevno, saj se dnevno sveži tudi obirajo in ponujajo.

Sveže šparglje do porabe hranimo v hladilniku v predelu za zelenjavo, priporočamo ovijanje v vlažno krpo, da se ne izsušijo.

Ker je sezona rasti in obiranja časovno zelo omejena (april, maj, junij) jih lahko tudi zamrznemo ali pa vložimo v olje, kis ali slanico.

Shranimo jih v naprej pripravljenih porcijah (odvisno od porabe), priporočamo lupljenje špargljev pred shranjevanjem, saj je lupljenje shranjenih poganjkov, predvsem tistih iz zamrzovalnika težko in imamo pri tem veliko odpada, saj so poganjki mehki.

PAKIRANJE

Šopki špargljev, po 500g ali rinfuza

LETNI ČASI

april, maj, junij

Letni časi

april, maj, junij